autoservice

Algemene Periodieke Keuring

De APK is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Een noodzakelijk kwaad denkt u misschien.
Toch is het belangrijk om te weten dat de APK er voor uw veiligheid en ons milieu is. Als uw voertuig of het voertuig van een andere weggebruiker technische tekortkomingen heeft, is de kans op een ongeluk immers een stuk groter.
U kunt uw auto al 2 maanden voor de APK-vervaldatum laten keuren. De oude datum blijft dan staan

Plan een afspraak
      de koffie staat klaar!

Waneer moet mijn auto worden gekeurd ?

Personenauto's en lichte bedrijfsauto's(onder de 3.500 kg)
 • Datum eerste inschrijving na 1 januari 2005:

  Benzine en/of elektromotor Eerste APK na 4 jaar, daarna 2 keer na 2 jaar, daarna elk jaar
  Diesel, gas (evt. in combinatie met elektrisch),Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
 • Datum eerste inschrijving Vóór 1 januari 2005:

  Alle Brandstofsoorten Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
 • Oldtimers

  Alle voertuigen 30 jaar of ouder: Eens per 2 jaar
  Voor alle voertuigen van vóór 1 januari 1960 geld geen APK-plicht
 • APK Keuringsrapport

  U hoeft in Nederland het keuringsrapport niet bij u te hebben tijdens het rijden. Wij adviseren echer Uw keuringsrapport altijd op te bergen in de auto. In veel andere Europese landen kan nog wel gevraagd worden naar het keuringsrapport!
Onderdelen APK

Wat wordt er gekeurd bij de APK ?

Tijdens de APK-keuring beoordeelt de keurmeester uw auto op allerlei APK-keuringseisen op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie.

Verkeersveiligheid

Remmen

De reminrichting; rem blokken, -schijven en remleidingen worden gecontroleerd op onder andere lekkage breuken en corosie

wielophanging

de assen moeten goed aan het voertuig zijn bevestigd en morgen geen breuken of scheuren vertonen.

schokdempers

De onderdelen van het veersysteem mogen geen breuken of scheuren vertonen, mogen niet ernstig door corrosie zijn aangetast en moeten deugdelijk zijn bevestigd

banden

De profilering van banden moet ten minste 1,6 mm bedragen, met uitzondering van slijtage-indicatoren (en moeten aan diverse andere voorwaarden voldoen).

stuurinrichting

de wielen van personenauto’s moeten goed reageren op de draaiing van het stuurwiel. De stuurbekrachtiger moet goed werken en mag geen ernstige lekkage vertonen.

verlichting

Verplichte (signalerings-)lichten en reflectoren worden gecontroleers op werking en kleur, ook overigge verlichting moet aan alle wettelijke eisen voldoen.

carrosserie

bij de carrosserie kijken we onder andere naar de deuren, motorkap, kofferdeksel, spiegels, gordels en zitplaatsen

Milieu

Uitstoot van uitlaatgassen

Controle op lekkage van uw uitlaat, en aanwezigheid van onderdelen als een roetfilter en katalysator.

Roetmeting

De keurmeester meet bij dieselauto's met een bouwjaar vanaf 1980 ook hoeveel roet ze uitstoten.

Meting uitstoot uitlaatgassen

Bij auto's met een bouwjaar van 1993 of later is er tijdens de APK ook een viergasmeting. Deze bepaalt of de auto niet meer uitlaatgassen uitstoot dan wettelijk mag. De viergasmeting vindt plaats bij auto's met een benzinemotor of een lpg-motor met een geregelde katalysator.

Wat staat er in het keuringsrapport

Adviespunten APK-keuring

Adviespunten zijn gebreken aan uw auto die nu nog niet tot afkeuring leiden, maar die u binnenkort wel moet laten repareren of vervangen.

Reparatiepunten APK-keuring

Blijkt tijdens de APK dat er reparaties nodig zijn aan uw auto? Dan wordt deze afgekeurd. U mag niet in de auto rijden tot de reparatie is uitgevoerd.

Afkeurpunten & vervallen APK

Nadat de APK is vervallen, mag uw auto nog maximaal 2 maanden stilstaan op de openbare weg. U heeft dan nog de tijd om deze te laten repareren en opnieuw voor apk te laten keuren. Is uw auto niet gerepareerd en opnieuw gekeurd binnen die 2 maanden? Dan kunt u een boete krijgen. Om dat te voorkomen, kunt u uw kenteken schorsen.

Bezwaar tegen uitslag keuring

Als u het niet eens bent met de beslissing, kunt u bezwaar maken tegen een APK-afkeuring. Dat moet u direct na de keuring doen bij de RDW. Een medewerker van de RDW komt dan naar de garage om te kijken of de afkeuring wel of niet terecht is. Vermoedt u dat uw auto niet goedgekeurd had mogen worden? Dan kunt u binnen 1 jaar bezwaar maken tegen een APK-goedkeuringHet is belangrijk dat u niet alvast onderdelen van de auto hebt laten repareren of vervangen.

Registratie & Controle

Kilometerstand


voertuigidentificatienummer


de gebruikte brandstof


steekproef door RDW

De RDW controleert met steekproeven of een APK goed is uitgevoerd door de garage. Is uw auto geselecteerd voor een steekproef? Dan moet deze na de keuring beschikbaar blijven voor een steekproefkeuring door de RDW. De RDW-controleur is binnen 90 minuten aanwezig. U bent verplicht mee te werken aan de steekproef. Als u uw auto meeneemt voordat de RDW-controleur is geweest, dan krijgt u geen keuringsrapport. De eventuele goedkeuring van uw auto wordt dan ingetrokken. Alleen de RDW mag daarna de nieuwe APK uitvoeren. U kunt dus niet meer terecht bij de garage die de keuring heeft uitgevoerd.

Let wel:
de APK is een momentopname gericht op de verkeersveiligheid.

Als uw voertuig APK is goedgekeurd, betekent dat dus niet dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Een regelmatige controle van uw auto is dus belangrijk.

Tip

als je enkel een APK laat uitvoeren

vraag dan of we uw vloeistoffen controleren.
Als universeel autobedrijf kunt u bij ons terecht met alle merken en type auto's
Wij beschikken over de modernste uitleesapparatuur voor zowel gebruikte als nieuwe auto's